Pereiti į pagrindinį turinį
830x490-Slideshow-StepsToHealthyDigestion-00_Cover

1 metai - Mityba

MITYBA

Prieš patiekdamos maistą savo vaikui, visada įsitikinkite, kad jis sutrintas, supjaustytas ar sukapotas mažais gabalėliais, kad vaikas nepaspringtų.

 

Kalcis

Vaikui reikia 500 miligramų (mg) kalcio per dieną, kad susiformuotų tvirti kaulai ir dantys, sustiprėtų nervai ir raumenų funkcijos, geriau krešėtų kraujas.  Geriausi kalcio šaltiniai yra pienas ir pieno produktai: jogurtas ir sūris. Kai vaikui sukanka vieni metai, motinos pieną galite pakeisti specialiu pieno gėrimu mažiems vaikams, praturtintu skaidulinėmis medžiagomis, gerinančiomis virškinimo sistemos veiklą.

 

Skaidulos

Vaikui reikia 19 gramų (g) skaidulų per dieną, skatinančių virškinimą ir užkertančių kelią vidurių užkietėjimui. Skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, neapdorotuose grūduose, pupelėse.

 

Baltymai

Vaikui reikia 16 gramų (g) baltymų per dieną, kad atsikurtų ląstelės ir audiniai. Jis gaus ganėtinai baltymų, jei išgers dvi stiklines pieno ir suvalgys 28 g mėsos. Be to, baltymų yra sūryje, jogurte ir kiaušiniuose. 

 

Angliavandeniai

Vaikui reikia 130 gramų (g) angliavandenių per dieną. Tai svarbiausias  energijos šaltinis. Daug angliavandenių turi rudieji ryžiai, viso grūdo duona, makaronai.

 

Vitaminai

Vitaminas A: vaikui reikia 1000 TV arba 300 mikrogramų (mcg) RVE (retinolio veiklos ekvivalentų) vitamino A per dieną. Jis gerina regėjimą, skatina kaulų augimą, užkerta kelią infekcijoms; skatina ląstelių ir audinių augimą, ypač plaukų, nagų ir odos. Vitamino A gausu vaisiuose ir daržovėse: morkose, špinatuose, manguose, brokoliuose, papajose.

Vitaminas B: B1 (tiaminas), В2 (riboflavinas), В6, В12 ir folio rūgštis padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas ir aprūpina energija. Vitaminas В6 apsaugo nuo ligų ir infekcijų, В12 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Vaikui reikia 0,5 miligramų (mg) B1, 0,5 mg В2, 0,5 mg В6, ir 0,9 mcg В12 per dieną. Puikūs vitamino B šaltiniai: viso grūdo duona, rudieji ryžiai, pupelės, liesa mėsa, žuvis ir kiaušiniai.

Vitaminas С: vaikui reikia 15 miligramų (mg) vitamino C. Jis padeda gamintis ir atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, augti kaulams ir audiniams, stiprina imuninę sistemą, užkerta kelią infekcijoms. Taip pat padeda organizmui geriau įsisavinti geležį. Produktai, turintys daug vitamino C : apelsinai, papajos, kiviai, brokoliai ir mangai.

Vitaminas D: vaikui reikia 400 TV arba 10 mikrogramų (mcg) vitamino D per dieną, kad geriau įsisavintų kalcis, augtų tvirti kaulai ir dantys, sustiprėtų imuninė sistema ir susireguliuotų ląstelių augimas. Daug vitamino D jogurte, žuvyje, vitaminizuotame piene.

Vitaminas Е: vaikui reikia 9 TV arba 6 miligramų (mg) vitamino E, slopinančio laisvųjų radikalų gamybą, stiprinančio imuninę sistemą ir atkuriančio DNR. Daug vitamino E kiviuose, manguose, žemės riešutų svieste.

Vitaminas К: vaikui reikia 15 mikrogramų (mcg) vitamino К , gerinančio kraujo krešėjimą, stiprinančio kaulų audinius. Vitamino K gausu špinatuose, brokoliuose, žaliuose žirneliuose ir morkose.

 

Mineralai

Geležis: vaikui reikia 10 miligramų (mg) geležies per dieną. Ji skatina hemoglobino ir mioglobino, ląstelių pigmentų, kaupiančių deguonies atsargas kraujyje ir raumenyse, gamybą. Geležies gausu žuvyje, mėsoje ir paukštienoje; lapinėse daržovėse (špinatuose), pupelėse, viso grūdo duonoje. Nevalgykite ryklio, kardžuvės, atlantinės karališkosios skumbrės, o tuną valgykite saikingai, nes šiose žuvyse yra gyvsidabrio.

Kalis: vaikui reikia 3000 miligramų (mg) kalio per dieną. Jis palaiko normalų kraujo spaudimą ir kontroliuoja vandens pusiausvyrą organizme. Daug kalio bulvėse, džiovintose slyvose, pomidoruose, bananuose, špinatuose.

Magnis: vaikui reikia 80 miligramų (mg) magnio per dieną, padedančio funkcionuoti raumenims ir nervams, palaikyti vienodą širdies ritmą, sveiką imuninę sistemą ir tvirtinančio kaulus. Magnio gausu avižiniuose dribsniuose, ruduosiuose ryžiuose, bananuose, keptose pupelėse.

Cinkas: vaikui reikia 3 miligramų (mg) cinko per dieną, padedančio virškinti, gerinančio medžiagų apykaitą. Daug cinko piene, sūryje, jogurte, ruduosiuose ryžiuose, liesoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje. Bet prieš gamindamos nupjaukite nuo mėsos riebalus, juose būna cheminių medžiagų. Venkite atlantinės karališkosios skumbrės, tuną valgykite saikingai, nes šiose žuvyse randama gyvsidabrio.