MITYBA
Prieš patiekdamos maistą vaikui, visada įsitikinkite, ar maistas yra sutrintas, supjaustytas ar sukapotas mažais gabaliukais, kad vaikas nepaspringtų.
Kalcis
Vaikui reikia 500 miligramų (mg) kalcio per dieną, kad susiformuotų tvirti kaulai ir dantys, sustiprėtų nervų ir raumenų funkcijos, geriau krešėtų kraujas. Geriausi kalcio šaltiniai – pienas ir pieno produktai: jogurtas, sūris. Kai vaikui sukanka vieni metai, motinos pieną galite pakeisti augimą skatinančiu mišinuku, praturtintu prebiotikais ir probiotikais, skatinančiais virškinamo sistemos veiklą.
Skaidulos
Vaikui reikia 19 gramų (g) skaidulų per dieną, skatinančių virškinimą ir užkertančių kelią vidurių užkietėjimui. Skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, neapdorotuose grūduose, pupelėse.
Baltymai
Vaikui reikia 16 gramų (g) baltymų per dieną, kad atsikurtų ląstelės ir audiniai. Jis gaus ganėtinai baltymų, jei išgers dvi stiklines pieno ir suvalgys 28 g mėsos. Be to, baltymų yra sūryje, jogurte ir kiaušiniuose.
Angliavandeniai
Vaikui reikia 130 gramų (g) angliavandenių per dieną. Tai svarbiausias energijos šaltinis. Daug angliavandenių turi rudieji ryžiai, viso grūdo duona, makaronai.
Vitaminai
Vitaminas A: Jūsų vaikui kiekvieną dieną reikalinga 1000 МЕ arba 300 mikrogramų (mkg) RVE (retinolio veiklos ekvivalento) vitamino A, kuris skatintų regėjimą, augimą, kad išvengtų infekcijų. Jis skatina ląstelių dauginimąsi, ypač plaukų, nagų ir odos. Vaisiai ir daržovės, turintys daug vitamino A – morkos, špinatai, mangai, brokoliai ir papaja.
Vitaminas B: Vitaminas B, kurio tarpe B1 (tiaminas), В2 (riboflavinas), В6, В12 ir folio rūgštis, kuri padeda įsisavinti naudingas medžiagas bei duoda energijos. Vitaminas В6 apsaugo nuo ligų ir infekcijų, o vitaminas В12 yra naudojamas raudonųjų kraujo ląstelių gamybai. Kiekvieną dieną jūsų vaikui reikalinga 0,5 vitamino B1 miligramų(mg) , 0,5 mg vitamino В2, 0,5 mg vitamino В6, ir 0.9 mkg vitamino В12. Puikiais vitamino B šaltiniais laikoma kvietinių miltų duoną, rudi ryžiai, pupelės, liesa mėsa, žuvis ir kiaušiniai.
Vitaminas С: Jūsų vaikui kiekvieną dieną reikalinga 15 vitamino C miligramų (mg) , kad gamintųsi ir atsinaujintų eritrocitai, kaulai bei kiti audiniai, kad sustiprėtų imuninę sistemą, infekcijų profilaktikai. Taip pat vitaminas C pagerina geležies įsisavinimą organizme. Produktai, turintys daug vitamino C : apelsinai, papaja, kiviai, brokoliai ir mangai.
Vitaminas D: Jūsų vaikui reikalinga 400 TV arba 10 mikrogramų (mkg) vitamino D per dieną, kad geriau įsisavintų kalcis ir susiformuotų tvirti kaulai bei dantys, sustiprėtų imuninė sistema bei susireguliuotų ląstelių augimas. Produktai, turintys daug vitamino D: jogurtai, žuvis ir vitaminizuotas pienas.
Vitaminas E: vaikui reikia 9 IU arba 6 miligramų (mg) vitamino E per dieną, mažinančio laisvųjų radikalų gamybą, stiprinančio imuninę sistemą ir atkuriančio DNR. Daug vitamino E kiviuose, manguose ir žemės riešutų svieste.
Vitaminas K: vaikui reikia 15 mikrogramų (mkg) vitamino К , gerinančio kraujo krešėjimą, sustiprinančio kaulų audinius. Daug vitamino K špinatuose, brokoliuose, žaliuose žirneliuose, morkose.
Mineralai
Geležis: vaikui reikia 10 miligramų (mg) geležies per dieną. Ji skatina hemoglobino ir mioglobino, ląstelių pigmentų, kaupiančių deguonies atsargas kraujyje ir raumenyse, gamybą. Geležies gausu žuvyje, mėsoje, paukštienoje; lapinėse daržovėse (špinatuose), pupelėse, viso grūdo duonoje. Nevalgykite karališkosios skumbrės, tuną valgykite saikingai, nes šiose žuvyse yra gyvsidabrio.
Kalis: vaikui reikia 3000 miligramų (mg) kalio per dieną. Jis palaiko normalų kraujo spaudimą ir kontroliuoja vandens pusiausvyrą organizme. Daug kalio bulvėse, džiovintose slyvose, pomidoruose, bananuose, špinatuose.
Magnis: vaikui reikia 80 miligramų (mg) magnio per dieną, padedančio funkcionuoti raumenims ir nervams, palaikyti vienodą širdies ritmą, sveiką imuninę sistemą ir tvirtinančio kaulus. Magnio gausu avižiniuose dribsniuose, ruduosiuose ryžiuose, bananuose, keptose pupelėse.
Cinkas: vaikui reikia 3 miligramų (mg) cinko, padedančio virškinti ir gerinančio medžiagų apykaitą. Daug cinko piene, sūryje, jogurte, ruduosiuose ryžiuose, liesoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje. Bet prieš gamindami nupjaukite nuo mėsos riebalus, juose būna cheminių medžiagų. Venkite atlantinės karališkosios skumbrės, tuną valgykite saikingai, nes visose šiose žuvyse yra gyvsidabrio.